Bamboo Symphony (2010)

Client: Manasaram Architects

Location: AditiGreenscapes, Bengaluru, Karnataka, India

Total Area: 210 m2 / 2260 ft2

Completion Date: 2010


Bamboo Symphony is an effort to reverse the trend and replace steel with bamboo.

The office has an open plan with four split levels, wrapped around a central lotus pool, with the architect’s cabin placed at the bottom level, visually connected to all spaces for easy communication.

The structure of the building is based on the structure of the fisherman’s net, a structure in synergy, where the total load is distributed to all the bamboo elements. These structures are highly efficient with minimal energy and material usage. The reason for the structural efficiency is homogeneous load distribution. It has been designed as a hybrid of synergetic and tensegrity systems and was physically tested before concreting the roof. The columns, despite looking haphazardly placed, they have a definite position, size and inclinations, i.e. they are structurally relevant, just like the highly evolved technological logic we find in nature. The roof has been allowed to define its own shape as per the flow of the forces - naturally, like a fabric assuming its shape.

Extensive Rainwater Harvesting System with 75,000 litres sump has been used, and forms a closed loop together with a nearby villa. Special water conserving installation and fixtures have been used for recycling and treatment and the treated water is used for flushing, washing, gardening, etc. The office is 100% naturally ventilated. The building has been designed, such that no artificial lighting (in terms of approximate percentage area) is required.

Click on the images below to expand