Works

Ongoing

Vishnudham Temple Barbigha, Bihar

Aditigreenscapes Apartments, Bangalore

CGBMT Headquarters, Devanahalli, Bangalore

Gazebo at Lady Hydari Park, Shillong

Guest House at Rajbhavan

Dayalbagh Bamboo Center

Gazebo at Ward's Lake, Shillong

Rajaborari Bamboo Centre

UHD Club House

© 2017 Manasaram Architects

Vishnudham Temple Barbigha, Bihar

The design of the temple is an amalgamation of the Dravidian Style of temple Architecture, based on the Vaastu-Shastra- the most ancient treatise on architecture in the world, and the rich Magadh architectural Style of the Mauryan Dynasty. This temple is divided into three spaces, ‘Garbhagriha’, ‘Mandapa’ and ‘Ardha-Mandapa’ which is bridged by the corridor to the main pathway. The main gate- ‘Gopura’ and the ‘Vimana’ over the sanctum sanctorum are inspired by the famous Tirupati temple. The pathway surrounding the lake enables one to view the temple from all sides, in its full splendor.

Client: Department of religious and Charitable Endowment, Govt. of Bihar

Location: Barbigha, Shekhpura Dist., Bihar

Total Area: 1000.70 sq m

Aditigreenscapes Apartments, Bangalore

Aditi, is a Sanskrit word for “ABUNDANCE” and creative power. It is the name of one of the most ancient goddesses – the ‘mother’ of all gods on earth, and is related to the terms “Beginning”.

Infrastructure facilities:

Water conservation- with rainfall of 900mm annually in Bangalore and 2 lakhs sq. ft. site area, water-receiving potential is 6 lakhs sq.ft which is staggering 1.8 million liters of water. A water body in the centre of the park is being created for static storage. Also, encouraging residents to make their plots “Zero runoff areas”.

Waste water management – Treatment of black and grey water through some simple traditional systems.

The use of traditional patterns and architectural styles – Maximum use of natural building materials like stones, terracotta, bamboo, plantation or recycled timbers, etc.

Visitor’s parking at the entry zone, assuring privacy to the residents.

Community facilities:

  • Community Club with a multi-purpose hall, swimming pool, fitness center, etc.

  • Library with books emphasizing on the green way of living.

  • [Community kitchen (with biogas and solar cooker) – a boon for the working women.]

  • Laundry facility and green shop – green things + provision for internet shopping with regular co-ordinated deliveries for general items.

Apartment and villas:

  • IslandVillas in the apartments with no common walls.

  • Staggered gardens at every floor. Visual interconnection with other floors.

  • Each apartment with large double height balconies with a dedicated space for vegetable gardening.

  • Calm and serene interiors.

  • Emergency lighting with renewable energy.

  • Orientation of the apartment to have maximum light and ventilation.

  • Terrace with a luxurious health club.

  • Existing trees on both sides of the villas.

  • Family lounge area, large terraces in villas.

  • Courtyards in each villa act as an outdoor seating space.

Amenities:

  • Infinity pool on the terrace - Connecting water to the sky.

  • Facilities like fitness center with sauna and steam bath and massage areas.

  • Party hall overlooking the swimming pool.

  • Organic farming all over the terrace.

  • Yoga hall facing Zen garden.

  • Play areas for children with creativity center and crèche facility.

  • Basketball and Badminton courts, gazebos, tree-house and Zen gardens.

  • Pathways on all sides of landscape.

  • Amphitheatre of approximate 150 capacities.

  • Park electricity run on solar panels.

  • Natural landscaping with indigenous plants, water bodies and minimum lawn area.

Client: Preeti Developers, Bangalore

Location: Aditi Greenscapes, Sri Venkateshpura Layout, Bangalore, Karnataka

Contractor: Preeti Developers, Bangalore

Consultant: SEMAC

Total Area: 3.4 Acres

CGBMT Headquarters, Devanahalli, Bangalore

This Sustainability institute aims to create all the sustainability technologies from design to execution. A zero carbon foot print building.

Client: Centre for Green Building Materials and Technology, Bangalore

Location: Devanahalli, Bangalore, Karnataka

Gazebo at Lady Hydari Park, Shillong

The roofing material for the Gazebo is proposed to be done with Teflon coated fabric, or 2" bamboo Crete shell roof with good quality waterproofing coat. Good quality paint will be used as paint for bamboo to protect from damage. Joint details would be done such that in case of any problems in bamboo elements, they will be easily replaceable.

Client: Meghalaya Bio-diversity Board, Shillong

Location: Lady Hydari Park, Laban, Shillong, Meghalaya

Total Area: 140 sq. ft.

Guest House at Rajbhavan

Random rubble masonry has been used for foundation and retaining wall with local stone / RCC frame structure with plinth beam. Bamboo Columns for walls have been placed at a distance of 4' centre to centre. For the outer skin, Bamboo mat with wide weave of beaten bamboo has been proposed with high quality, weather-proof finish. The Inner skin is proposed to be of modified mud-cement-lime plaster with PEP finish. The walls are made with Traditional Split Weave Walls and Brown Stone wall from plinth to sill level. Locally available wood were chosen for the preparation of doors and windows. French windows are proposed for window shutters. Panels for the door shutters are proposed to be made with bamboo ply. The framework for the roof is proposed to be made with 4"and 2" Bamboo with wooden wall plate. Bamboo ply would be used over the frame as false roof with a waterproofing layer. Bamboo Mat corrugated sheet with brush-bond coat is proposed to be used as the top roof cover in order to match the color of the other roofs of Raj Bhavan. Bamboo flooring is proposed for the guest rooms and ceramic/ oxide/ local stone dado and flooring in bathrooms and patio. All furniture items including beds, tables, chairs, light fittings etc. would be specially designed with Bamboo for the guest house. All curtains, bed sheets, linen, cushions would be with bamboo and bamboo blended textiles etc.

Client: Mr. Lohborlang Khongkhlad

Location: Shillong, Meghalaya

Total Area: 2110 sq. ft.

Dayalbagh Bamboo Center

Dayalbagh University has planned Bamboo centers in four locations across India. In 2005, we constructed the Bamboo structure in Dayalbagh University as a proof of concept for starting structured courses for the bamboo sector

Client: Dayalbagh University, Agra

Location: Agra, Uttar Pradesh

Total Area: 13842 sq. ft.

Gazebo at Ward's Lake, Shillong

The roofing material for the Gazebo is proposed to be done with Teflon coated fabric, or 2" bamboo Crete shell roof with good quality waterproofing coat. Good quality paint will be used as paint for bamboo to protect from damage. Joint details would be done such that in case of any problems in bamboo elements, they will be easily replaceable.

Client: Social Forestry Division, Meghalaya

Location: Ward’s Lake, Shillong, Meghalaya

Total Area: 198 sq. ft.

Rajaborari Bamboo Centre

Client: Dyalbagh University

Location: Harda Dist. Madhya Pradesh

UHD Club House

Client: United Sustainable Development, Bangalore

Location: Bangalore, Karnataka

Total Area: 1690 Sq. mt.