Works

Community/Institutions

Bamboo Symphony

Exhibition at inside outside mega show

Navodaya Vidyalaya, Residential school

Earth Center

Exhibition hall at Chennai

Workshop Shed for Aditi Greenscapes

12 Bamboos (Bamboo Installation), Indo-German Urban Mela Bangalore

Prayag Children’s Creative School

Cocoon for Krishi Vigyan Kendra

Pavilion at ITC,Bangalore

© 2017 Manasaram Architects

Bamboo Symphony

Bamboo symphony is an effort to reverse the trend and replace steel with bamboo.

The building is a Zero Energy Development with a closed loop for the Building Materials, Processes and Technologies. The structure of the building is its most unique feature. It is based on the structure of the fisherman’s net, a structure in synergy, where total load is distributed to the system, i.e., to all the bamboo elements. These structures are highly efficient with minimal energy & material usage. The reason for the structural efficiency is homogeneous load distribution, which efficiently leads to global synchronization. The tensile strength of bamboo is greater than the same weight of steel and has much greater elasticity. It has been designed as a hybrid of synergetic and tensegrity systems and was physically tested before concreting the roof. The columns in bamboo symphony though look haphazardly placed have definite position, size and inclinations, i.e. they are structurally relevant, just like the highly evolved technological logic we find in nature. The roof has been allowed to define its own shape as per the flow of the forces -- naturally, like a fabric assuming its shape. These structures are highly efficient with minimal energy & material usage. Extensive Rainwater Harvesting System with 75,000 liters sump has been used.  All water bodies are created from rain water collection and DEWATS water treatment. Special water conserving installation and fixtures have been used for recycling and treatment and the treated water is used for flushing, washing, gardening etc. The building is 100% naturally ventilated. The building mass is utilized for thermal storage as a part of the heat strategy achieved via passive cooling. Energy for the building is derived from Solar energy System and grid connectivity is used as stand by. The building has been designed such that no artificial lighting (in terms of approximate percentage area) is required.  

 

Client: Manasaram Architects

Location: Aditi Greenscapes, Sri Venkateshpura Layout, Bangalore, Karnataka

Total Area: 2260.42 sq. ft.

Completion Date: 2010

Exhibition at inside outside mega show

Client: Manasaram Architects

Location: Bangalore, Karnataka

Navodaya Vidyalaya, Residential school

The project was awarded the IIA-Shri Dharmasthala Manjunatheswara Award for Excellence in Rural Architecture

The buildings have been placed in an organic plan to economize on site area. Good quality solid concrete blocks were manufactured on site by the Hasan, Nirmitte Kendra on site so as to avoid the plastering completely. Built in seating is provided in the classrooms, dining area around the play area etc. Filler slab with second class Mangalore tiles as filler has been used in the hostel block and kitchen block. Jack arch roofing is used in the toilet areas. Mangalore tile roofing has been used for the classrooms, kitchen block etc. The toilets with the hostel have colorful FRP roofs. No taps have been provided in the toilets to conserve water. The water from the bathrooms goes to the small kitchen garden in the campus where the children grow the vegetables. In the classrooms the walls are up to 7’ only. Clay Jalis are put above 7’ to ensure light and ventilation, giving economy at the same time. The plan encloses a cultural space which is used for all types of functions etc. wherein the plinth serves as the seating for the students.

This school is meant for children of 6-10 years of age of economically weaker sections. These children used to refuse to come to school. Hence an environment was to be created to lure the children to attend school and also encourage the parents to send their children to the school.

There are 4 class rooms, each of a different geometrical shape – circle, pentagon, trapezoid etc. They were put floating underneath a long curvaceous free flowing pavilion with Mangalore tile roof. The balance area under the pavilion acts as spillover spaces for the classrooms. Each classroom has a 10’ wooden door to open out. The whole effect is of a very informal setting with brightly coloured yellow, vermillion, blue etc. Built in seating is also provided in the classrooms.

The dining area is an open pavilion with built in seating and is used for various other uses --- Gatherings, yoga, special classes, shelter for parents etc.

The two storied hostel block has only two doors – one main entrance and one which leads to the toilets. Meant for 100 students, it has enclosures varying in shape and size with spaces virtually flowing into each other. This enables the warden on the first floor to monitor all the children effectively.

The eight baths and eight WC’s are accommodated in 4 cylinders with colorful FRP umbrellas as roofs. To conserve water taps have been avoided in individual toilet as children tend to leave the taps open. The staircase has 4” risers to make it children friendly.

Client: Department of Social Welfare, Government of Karnataka

Location: Gandasi, Hassan, Karnataka

Contractor: KARNIK, Bangalore

Total Area: 10,000 sq. ft

Earth Center

A Center built for exploration of Nature by school children .It can be used for resorts etc in Eco-tourism. A 20ft height high machan made fully of bamboo. A deck with bamboo flooring and railing was added to the client’s pre-existing house. A small bamboo bridge connects the deck to the ground.

Foundation of jointly four bamboos has been done for two storey Machan. Beautiful landscape and Bamboo Bridge connects to house.

Project Duration: 15 days

Client: Earth Center

Location: Kanakpura,Bangalore

Total Area: 150sqft

Completion Date: 2004

Exhibition hall at Chennai

This project is done in collaboration with IPRITI and forest department of Tamil nadu. It was pre-fabricated at Bangalore and assembled at Chennai.

The Exhibition center is constructed with 2” thick bamboo grid walls which are plastered and white-washed. The foundation is of 1.5’x1.5’- P.C.C 1:4:8 for Bamboo Columns and One Course of RR Masonry for Bamboo Walls. The columns are of 4’’ dia. Bamboo poles at a distance of 4’ 0” C/C. The flooring is red and black oxide flooring with patterns made with broken ceramic tiles. The roof is designed with BMCS fixed on 2” Bamboo purlins, over 4” Bamboo trusses fixed with gusset and bolt joints. The doors and windows are framed with Bamboo poles and fixed with Bamboo mat to jungle wood panels

Client: Dept. of Forests, Chennai, Tamil Nadu.

Location: Forest utilization office, Anna Salai, Chennai

Contractor: KARNIK, Bangalore

Total Area: 602.8 sq. ft.

Completion Date: 2002

Workshop Shed for Aditi Greenscapes

A workshop shed designed in Aditigreenscape to conduct workshops.

Client: Workshop

Location: Aditi Greenscapes, Sri Venkateshpura Layout, Bangalore, Karnataka

Contractor: Aditi Greenscapes, Sri Venkateshpura Layout, Bangalore, Karnataka

12 Bamboos (Bamboo Installation), Indo-German Urban Mela Bangalore

Project Duration: 22nd June to 1st July, 2012

Client: Indo- German Urban Mela

Location: Indo- German Urban Mela, Bangalore, Karnataka

Design Team: Stefanie Silbermann, Manasaram Architects and Centre for Green Building Materials and Technology, Bangalore

Completion Date: 2012

Prayag Children’s Creative School

Children’s play area having Bamboo mat board roofing and acrylic sheets. As far as possible, we have left the structure open to the natural light but not heat. We have used bamboo- both for columns and roofing instead of using RCC slab or metal sheet as it helps to keep the heat out. Bamboo joints are with nuts and bolts.

Client: Prayag Children’s Creative School

Location: Banashankari, Bangalore, Karnataka

Contractor: Aditi Constructions, Bangalore

Total Area: 500sqft

Completion Date: 2004

Cocoon for Krishi Vigyan Kendra

Multi use space that accommodates 40 persons and also acts as an exhibition area for Krishi Vigyan Kendra, Trichy. Done as a workshop with students of C.A.R.E. College,Trichy and Aarhus School of Architecture, Denmark. Photographs courtesy: C.A.R.E. College.

Cocoon is a space for teaching and exhibiting projects to visitors of Krishi Vigyan Kendra, Trichy. It is a unique project that qualifies as socially relevant because of the method in which it has been realized. Bamboo was required to be used for an unconventional form as it proved to be the most economically viable. In order to make the project a success a team had to be made consisting of the various stakeholders and consultants as this was a unique project that could not be done by conventional method. We were called upon as building design and construction consultants for the concept generated by students. We proposed to make this project successful by engaging the students and local artisans in a workshop format with skilled artisans. The result of this project connected the wide spectrum of participants of a project and made it a socially relevant one.

Client: Krishi Vigyan Kendra

Location: Trichy, Tamil Nadu

Completion Date: 2014

Pavilion at ITC,Bangalore

The pavilion is a space frame of bamboo, which is a pavilion on the top of a 20m high mound made of debris from a 100 Crore ITC factory to ward off Vastu problems. Since, it was filled up with earth and had been given only 2 years of settling time a light bamboo structure was considered the most appropriate solution.

The lower end of the helix rests on the ground and the higher end rests on a compositebamboo column of MS and whole round bamboos. All the bamboo culms have been treated according to the usage they have been put to. Treated bamboo mats wrap the structure with a bamboo slivers under frame for stiffness. This has been tied to 12mm MS rods welded to the MS helix and covered by 25mm dia bamboo culms. Prof. H.N. Jagadish of IPIRTI helped with the structural details.

Cost of the project: 2.2 lakhs

Client: ITC, Bangalore

Location: Bangalore, Karnataka

Contractor: Aditi Constructions and Prof. H.N. Jagadish (Structural consultant)

Total Area: 500 sft